Troostlezen

Soms heb je behoefte aan troost. Op donkere dagen, waar de regen tegen de ramen slaat en de wind loeit. Als het weer lijkt te sympathiseren met hoe jij je voelt (wat het natuurlijk niet écht doet, het weer trekt zich nergens iets van aan, behalve van de opwarming van de aarde).
Dan is het tijd om alle troostmiddelen in te zetten die je tot je beschikking hebt. Je schuift de gordijnen dicht, steekt een paar kaarsen aan, zet de verwarming hoog (warmte is enorm troostrijk, daarom houden we ook zo van zomerse dagen. Geen wonder dat ik – en veel anderen – er over fantaseren om het dagelijks leven te verplaatsen naar een land waar het altijd zonnig is). Je nestelt je op de bank met een deken om je heen en zet de tv aan voor een fijne serie.
Nee, geen inktzwarte Scandinavische thriller, of het cynische House of Cards, maar iets dat licht is en licht brengt. Ik kan in dit verband de VPRO-kinderserie Taart  aanraden, over een jongetje dat poolreiziger wil worden en zijn vader die banketbakker is en de liefde zoekt en vindt. Een tikje surrealistisch, kleurig en vol troostrijke lichtheid.
Taart heeft ook als voordeel dat de afleveringen van de serie kort zijn, zodat er nog genoeg tijd overblijft om tussendoor in je favoriete troostboek te lezen. Mijn advies is om dit onderdeel vooral niet over te slaan, want weinig dingen geven zo veel troost als lezen. Je zou een boek uit de kast kunnen pakken waar je als kind al van genoot. De geheimen van het wilde woud van Tonke Dragt bijvoorbeeld, een boek dat ik wel tien keer heb gelezen en waar ik af en toe weer in verdwijn. Spannend en ontroerend, toegang tot een andere wereld.
Maar een volwassen boek kan net zo goed werken. Een tip uit mijn eigen boekenkast: Bel Canto van Ann Patchett. In het Nederlands alleen nog tweedehands te krijgen, maar in het Engels nog gewoon te koop. Over een gijzeling op een ambassade in een Latijns-Amerikaans land, waar tijdens de wekenlange belegering een bijzondere microsamenleving met gegijzelden en gijzelnemers ontstaat. Dat klinkt niet als iets waar je over kunt verheugen, maar dat is het wel. Positief en magisch.
Een boek tilt je op en zet je in een andere wereld weer neer. Door te lezen, neem je tijdelijk je intrek in het hoofd van een ander. Je krijgt een nieuw, breder perspectief, de beste remedie tegen somberte en wantrouwen. Precies wat je nodig hebt.