Stiefletter

Scrabble is nooit een favoriet spel geweest. Sommige mensen vinden dat raar: jij bent toch altijd bezig met taal? Inderdaad, maar dat betekent nog niet dat ik het leuk vind om avondenlang, gebogen over een kartonnen bord, voor de hand en minder voor de hand liggende woordjes te verzinnen.
De keren dat ik me er wel toe heb laten verleiden, eindigde ik op de een of andere manier altijd met een Q in mijn lettervoorraad. Q, de minst geliefde letter in scrabble én in het echte leven. In het Nederlandse leven dan. In tegenstelling tot bijvoorbeeld het Engels is onze taal niet dol op Qs. Het is eigenlijk een stiefletter.
Tenminste, dat was tot voor kort het geval. Tegenwoordig is de Q juist de meest gewilde letter van het alfabet. Organisaties en bedrijven zijn er dol op: Qurrent, Qlink, Qbuzz, Marqt (uitgesproken als `Markt met een Q’), Qompas, Qooker, Qupcakes, Qlip, Smaaqt, en, een hele mooie: Baqfiets. De Q staat voor hip, cool en is helemaal `nu’. Ik ben blij voor de Q dat hij er eindelijk ook eens bij hoort, maar een beetje aanstellerig vind ik die namen wel. En inmiddels ook nogal achterhaald. De echt hippe mensen zijn al lang overgestapt op een andere stiefletter, de X. De eerste zelf verzonnen X-babynaam is al gesignaleerd: Xess. Er zullen de komende tijd vast nog heel wat kinderen, bedrijven en producten volgen.