Schuldafkoper

Bij mij in de buurt zijn er zeker vier. Kleine, in vrolijke kleuren geschilderde kastjes aan een muur in zomaar een straat. Daarin staan boeken die je mag meenemen, zonder te betalen of te registreren. Ook mag je je eigen boeken erin achterlaten voor andere lezers.
Afgedankte boeken dus eigenlijk Als ik langs zo’n minibibliotheek kom, vraag ik me altijd af of aanbod en vraag een beetje in evenwicht zijn. Of er niet veel méér mensen zijn die hun niet meer gelezen boeken in zo’n kastje achterlaten. En of die boeken dan vervolgens eindeloos op de planken van dat vrolijke kastje staan te verstoffen.
Het is een mooie oplossing voor boekenliefhebbers – zoals ikzelf – die het niet over hun hart kunnen verkrijgen om niet meer gewilde boeken zomaar weg te gooien. Want een ooit geliefd boek in de muil van een oud-papierbak werpen – onmogelijk. Aan tweedehands-boekwinkels en op martkplaats kun je dergelijke fictie en non-fictie vaak niet kwijt, dus dan maar naar de minibieb met je oude boekenvoorraad. Elke keer een of twee weesboeken doneren, en vervolgens maar hopen dat iemand anders er blij mee is.
Zo verplaats je je schuldgevoel naar de minibieb. Jouw boeken laat je immers niet aan hun lot over, echt niet. Je zorgt er juist voor dat ze een goed, warm tweede thuis krijgen via de intermediaire houten kastbibliotheek. Terwijl de beheerders van de minibieb waarschijnlijk om de zoveel tijd de vergeelde en door het vocht krom getrokken winkeldochters alsnog bij het oud vuil kiepen. En zodoende precies dat rotklusje voor jou opknappen dat je zelf wilde vermijden.
Wat is het toch moeilijk om op te ruimen, aan elk ding kleeft immers wel een herinnering. En die herinnering wil je natuurlijk niet in de vuilnisbak gooien.
Daarom hierbij in deze categorie nog een tip: het weeshuis voor planten van wie de eigenaars niet meer voor ze kunnen zorgen. Daar worden je te groot geworden ficus of je scheve yucca opgevangen én doorgeplaatst naar een andere plantenliefhebber. Dat is nog eens een échte schuldafkoper, zonder geniepige vuilnisbak als achtervang.